Er gebeuren gekke dingen in ons land op dit moment. Ik hoor van allerlei kanten waarschuwingen over een nieuwe wet die er komen gaat. Een wet die onze vrijheid gaat inperken. En dat is zeker niet niks!

Deze situatie brengt me terug naar de puber die ik lang geleden was en die aan het vechten was tegen het systeem waar ze inzat (met name mijn moeder). Mijn moeder had nogal vreemde denkbeelden waardoor ik me in allerlei bochten moest wringen om toch nog wat vrijheid te ervaren. Van stiekem ’s nachts wegsluipen, van huis weglopen en andere gevaarlijke dingen die heel anders hadden kunnen aflopen. Kortom ik heb in mijn jeugd heel wat af gevochten tegen de autoriteit in mijn leven.

Het vechten heeft me uiteindelijk niet echt veel verder geholpen, maar het gaf me wel een goed gevoel dat ik me niet willoos overgaf aan de grillen van mijn moeder. Want zo zag ik ze. Later kon ik pas inzien dat zij niks anders deed dan mij proberen veilig te houden. De angsten die zij ervaarde projecteerde ze op mij.

En nu zie ik om me heen hetzelfde. Een overheid die ons veilig probeert te houden en dat doet door nogal kromme ideeën te verkondigen die wellicht nergens op slaan. Maar dit is hoe het werkt. Net als een moeder die haar angsten op haar kinderen projecteert en de dingen niet meer kan zien zoals ze zijn. En haar kinderen die daaraan proberen te ontsnappen door te gaan vechten voor de vrijheid. Het leven volgt iedere keer weer dezelfde cyclus.

Alleen wil ik niet meer die puber zijn die vecht voor haar vrijheid. Die vrijheid die zit in mij. Niemand pakt mijn vrije gevoel nog af. Geen moeder, geen overheid, niemand! Ik voel me vrij in mijn zijn.

En mag ik jou niet knuffelen omdat de wetgeving dat niet toelaat, dan maak ik op een andere manier verbinding met jou. Misschien nog wel een veel mooiere diepere verbinding dan we ooit voor mogelijk gehouden hadden.

En dit is de les die je hieruit mag halen als ondernemer. Want als iemand die ondernemers coacht haal ik hier gelijk ook lessen uit voor ondernemers, vooral ook omdat je juist als ondernemer mag leren om met vrijheid om te gaan. Als ondernemer wordt er namelijk veel minder voor je gezorgd dan als werknemer. Je komt angsten tegen als uitsluiting, financiële tekorten en depressieve stemmingen omdat je samen met de vrijheid ook onzekerheden in je leven toelaat. Dat kan heel onveilig voelen. Vrijheid en veiligheid het lijken 2 tegenover elkaar staande behoeften, maar beide zitten in jezelf. Naast de vrijheid in jezelf, vind je ook de veiligheid.

Liefs, Denise

Nb wist je dat Nelson Mandela toen hij op Robbeneiland zat tegen zichzelf gezegd heeft dat hij ervoor koos om gevangen te zitten. Dat heeft hij gedaan om ervoor te zorgen dat hij niet gek werd. Want als de situatie waar je in zit een zelf gekozen situatie is, kan niemand je vrijheid afnemen.