Als je wilt kun je veilig uit een vliegtuig springen, zonder dat je het ooit gedaan hebt
Zou jij zin hebben om uit een vliegtuig te springen? Ikke wel, ik ga het ook echt nog een keertje doen. Tegenwoordig kun je dat zomaar doen. Je gaat naar een parachutistencentrum, je maakt een afspraak, stapt in een vliegtuig, wordt aan iemand vastgemaakt en springen maar. Ideaal. Misschien krijg je nog wat instructies mee, maar als er plek is, kun je binnen een dag je eerste sprong gemaakt hebben.

Leren springen voordat je gaat springen is niet meer nodig
Vroeger was dat anders. Ik herinner me nog een paar collega’s van mij die ergens in de 80-jaren wilde gaan parachutespringen. Een avontuur dat begon met een intensieve grondtraining. Ze hebben eerst een heel weekend noodsituaties moeten trainen. De handelingen moesten ze zonder na te denken kunnen uitvoeren. Toen waren ze pas klaar voor hun eerste sprong.

We verwachten tegenwoordig erg veel van onszelf
In die tijd moest je eerst nog een transformatie ondergaan om van beginner (het rupsstadium zoals ik het noem) een echte springer te worden (een vlinder dus). Tegenwoordig verwachten we van onszelf dat we alles al kunnen. De inmiddels beroemde uitspraak van Pippi “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” wordt te pas en te onpas ingezet. En heel vaak denk ik heel hard bij mezelf “NEE” “Zo werkt het niet”. Je kunt niet zomaar iets als je het nooit gedaan hebt.

Ik was een overlever en heel goed in staat om mezelf staande te houden in zwaar weer
Toen ik op mijn 23e mijn moeder verloor en ik tot veel meer in staat bleek te zijn dan ik ooit gedacht had, dacht ik echt dat ik de hele wereld wel aankon. Maar hoe stoer ik als 23-jarige ook was, het was de overlever in mij die ervoor zorgde dat ik kon blijven functioneren en alle zaken goed heb afgerond. Alle problemen die op mijn bordje kwamen die handelde ik goed af, ik was een kei in het oplossen van problemen en op de been te blijven.

Toen ik ondernemer werd, kwam ik andere kwaliteiten tekort.
Jaren later was ik coach met een eigen onderneming. En toen bleek mijn vermogen om mezelf  tijdens uitdagende situaties staande te houden niet genoeg te zijn om klanten te binden. Ik probeerde van alles, maar ik kreeg die onderneming niet echt goed van de grond en moest elke maand de eindjes aan elkaar zien te knopen.

Ik was nog niet klaar om uit het vliegtuig te springen
Dolgraag wilde ik die sprong maken, maar de noodzakelijke handelingen zaten nog niet in mijn systeem. En er was ook geen parachutist aan wie ik mezelf kon vastkoppelen. Ik bleek niet toegerust te zijn op het ondernemerschap. Die transformatie ging niet vanzelf, maar ik ben erin geslaagd. Naast mijn overlevingskracht hebben ik de scheppende creatieve kracht in mezelf kunnen activeren. En dát is de kracht die je als ondernemer nodig hebt om de sprong te maken.

Zit jouw overlevingsmechanisme je nog in de weg?
Werk je keihard aan jezelf en je bedrijf, zonder dat het echte resultaten oplevert? Dan kan het zijn dat jij ook nog vast zit in oude overlevingsmechanismen en je het contact met de scheppende kracht in jezelf nog niet gevonden hebt. Ben jij ook tot heel veel in staat, maar komt het er nog niet helemaal uit? Stuur mij een berichtje en laten we samen kijken of ik je wat handreikingen kan geven waardoor jij ook zelfstandig kunt springen.