Zondagochtend 3 januari de telefoon gaat, ik neem op en ik hoor “Het is gebeurd, hij is er niet meer”.

Een jaar wat begint met een verlies, gaat dat nog goedkomen? Een collega waar ik 5 jaar mee heb samengewerkt en een nauwe band mee had, is er niet meer. Ik voel wat het verlies met me doet, alsof er in de energie een stukje van me wordt afgescheurd.

Bij verlies komt ook pijn kijken, hoe daarmee om te gaan? Mijn eigen natuurlijke neiging bij verlies is verharden, om de pijn niet te voelen en verder te gaan waar ik mee bezig was. Maar verharding dat is nou net wat ik niet meer wil en ik doe er alles aan om zacht te blijven in wat zich aandient. Ik vraag hulp aan mijn omgeving en in een mooie facebookgroep en krijg zulke mooie handreikingen dat het me lukt om terug te komen bij de zachtheid en de pijn toe te laten. Zachte pijn.

Uit de grond van mijn hart wens ik iedereen toe om de kracht van het loslaten te leren kennen. En als ik dat zeg, komt meestal de onvermijdelijke vraag ‘Hoe dan?’ Het antwoord zit in jezelf. Je merkt het wanneer er ‘iets’ is waardoor je blijft hangen. Iets wat steeds weer in je hoofd terugkomt betekent dat er iets geraakt is in jezelf. Iets wat ervoor zorgt dat je niet verder kunt en daardoor gedoe in je hoofd veroorzaakt.

Zoek uit wat er onder het gedoe zit. In plaats van te malen kun je ook op onderzoek uitgaan naar hoe je (innerlijke) rust creëert. De gesprekken die je hebt met jezelf. “Dat het misschien niet eerlijk is, of dat jij of zij het anders hadden moeten doen.” Daaronder zit een gedachte die pijn doet en je gevangen houdt in het gemaal in je hoofd. In mijn geval is het vaak “Ik ben niet belangrijk genoeg”. Deze overtuiging woekert in mijn hoofd en zorgt ervoor dat ik ook daadwerkelijk niet belangrijk genoeg gevonden wordt.

Waarom is het als ondernemer belangrijk hier iets aan te doen? Als ondernemer is zo’n gedachte ronduit onhandig. Want wie koopt jouw dienst of programma als je jezelf niet belangrijk vindt? Zulke overtuigingen stuur je energetisch en onzichtbaar mee in al je boodschappen en berichten. Jij en jouw klanten zullen erbij gebaad zijn als jij open en zonder ballast je boodschap overbrengt. Dat ze jouw pure boodschap ontvangen en niet de lading die erachter zit.

Dit is wat ik je toewens voor 2021 Dat je los kunt laten wat je niet meer dient. Verlies kunt verwerken en de zachte pijn ervan kunt toelaten. Want zo kun je jezelf vrij maken van gedoe en schuld, accepteren wat is en laten zien wie je werkelijk bent.